zaterdag 21 november 2009

Société Générale adviseert haar klanten om zich voor te bereiden op een wereldwijde ramp

Tja, een dergelijk inktzwart worst-case scenario voor de wereldeconomie hou je toch niet alleen voor cliënten van de bank. Dat doet de bank Société Générale gelukkig ook niet want Michel Klaster schrijft in zijn column op IEX het volgende: "Het ziet ernaar uit dat opperberen als Nouriel Roubini en John Mauldin of dichter bij huis Kees de Kort en Willem Middelkoop steun uit onverwachte hoek hebben gekregen (investment banks zijn zelden zeer negatief).

Het rapport telt 68 pagina’s waarin het rampscenario uitvoerig uit de doeken wordt gedaan. Hoewel SG benadrukt dat het één van de drie scenario’s is en er ook rekening wordt gehouden met een gemiddeld en een optimistisch scenario, is 99% van het rapport inktzwart (en dan hebben we het niet over de huisstijl)."

De website Blikopdebeurs kopt vandaag als volgt 'Staatsschuldcrisis reëel gevaar. De website vervolgt met "De bank Société Générale schetst een inktzwart worst-case scenario voor de wereldeconomie. "Nobody can say with any certainty whether we have escaped the prospect of a global economic collapse", aldus het zeer uitgesproken rapport."

Zerohedge publiceert integraal het gehele rapport Société Générale (zie hierna).

SocGen - Worst Case Debt Scenario


En ook de Telegraph waarschuwt door middel van de alleszeggende kop "Société Générale tells clients how to prepare for potential 'global collapse."

RTLZ doet er ook nog een schepje bovenop. "Worst-case scenario Société Générale: bereid je voor op een wereldwijde economische ineenstorting"

Betekent deze overload aan slecht nieuws dat we ons als belegger moeten wapenen tegen de scenario's die Société Générale ons voorspiegelt of is dit normaal?

Dat is lastig om te beoordelen. Het is absoluut een feit dat investment banks zelden zeer negatief zijn. De staatschulden zijn in historisch perspectief gezien erg hoog, maar of dat de aanleiding is voor de volgende bubble?!

Ik sluit het niet uit, dus raad ik u aan het rapport te lezen. Niet dat u daar direct vrolijk van zult worden, maar er zit zeker een kern van waarheid in. En een gewaarschuwd mens telt voor twee, nietwaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten