zaterdag 27 februari 2010

Staatssteun en bonnussen

"AIG heeft mogelijk meer staatssteun nodig". Dat is op zich geen bericht dat je de wenkbrauwen doet fronzen, maar wel als je een ander bericht van eerder deze maand erbij betrekt.

Om te beginnen de berichten.
AIG heeft mogelijk meer staatssteun nodig
Gepubliceerd: VRIJDAG 26 FEBRUARI 2010

NEW YORK (AFN) - Verzekeraar AIG heeft mogelijk meer staatssteun nodig. Dit liet het concern, dat de grootste steunontvanger van de Verenigde Staten is, vrijdag weten bij de publicatie van zijn cijfers over de laatste maanden van 2009.

AIG leed in het vierde kwartaal een nettoverlies van 8,9 miljard dollar (6,56 miljard euro). Dit was onder meer het gevolg van de verkoop van een Chinese dochter onder de boekwaarde. Verder moest het bedrijf een grote afschrijving doen als gevolg van een afsluiting van een kredietlijn.

Op het hoogtepunt van de financiƫle crisis schoot de overheid AIG te hulp. Na een injectie van 182,3 miljard dollar is 80 procent van de aandelen in handen van de staat. In een toelichting stelde het bedrijf dat zonder extra overheidsgeld er ,,in de toekomst serieuze twijfel zou kunnen bestaan over het vermogen van AIG om te blijven bestaan.''
Het tweede bericht van 3 februari 2010.
Bonussen AIG wekken woede
Gepubliceerd: 3 februari 2010 ANP

New York, 3 febr. De Amerikaanse verzekeraar AIG, die met miljardensteun van de overheid overeind is gehouden, keert nog deze week 100 miljoen dollar aan bonussen uit aan zijn werknemers. Net als vorig jaar leidde het nieuws over de uitbetaling van bonussen tot boze reacties. Maar de bonussen maken deel uit van de arbeidscontracten en die zijn juridisch bindend.

Het concern keert de bonussen dit jaar wat eerder uit aan werknemers die in ruil daarvoor genoegen nemen met 10 tot 20 procent minder bonus, zo meldde de Amerikaanse krant de Washington Post. De anderen ontvangen de bonus op een later tijdstip. Op deze manier hoopt de bedrijfsleiding te voorkomen dat het opnieuw tot een explosie van woedende reacties komt.

Vorig jaar keerde AIG voor 160 miljoen dollar aan bonussen uit. Diverse managers verklaarden zich na de woedende reacties wel bereid hun bonus terug te geven, maar in de praktijk kwam nog niet de helft van het toegezegde geld terug, zo is inmiddels gebleken.

AIG werd eind 2008 gered door een kapitaalinjectie van de overheid van 182 miljard dollar.
Vervolgens het bizarre in dit verhaal
De door de overheid aangestelde AIG-bestuursvoorzitter, Edward Liddy, betreurde vorig jaar de bonussen. Hij liet echter ook weten dat hij alleen op deze wijze „de beste en slimste talenten” voor de verzekeraar kan behouden. Dat is kennelijk gelukt, want een nettoverlies van 8,9 miljard dollar (6,56 miljard euro) in het vierde kwartaal is in lijn met de prestatie van vorig jaar.

Dat is ook wel een stevige bonus waard, nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten