zondag 4 juli 2010

Bank kopen = kapitaal vernietigen

Mijn oog viel op de volgende artikelen gevonden op diverse websites die in samenhang tenminste opmerkelijk zijn


Topman RBS: aankoop ABN Amro was een fout

De nieuwe topman van de Britse Royal Bank of Scotland (RBS), Stephen Hester, betitelt de aankoop van ABN Amro, in 2007, als een ‘grote fout’. Hester doet dat in een interview in de Duitse krant Welt af Sonntag.

Alles kopen
Volgens Hester bezat RBS onder zijn voorganger Fred Goodwin nauwelijkse enige strategie, maar kocht de bank alles waartoe zich een goede gelegenheid bood. De aankoop van ABN Amro, die RBS deed samen met de bankverzekeraar Fortis en de Spaanse bank Santander, was ‘zowel in financieel als in strategisch opzicht’ fout, aldus Hester, die verder niet over de koop uitwijdt. RBS nam drie jaar geleden het zakelijke gedeelte van ABN Amro over.

Overheid
Bij het uitbreken van de financiele crisis, korte tijd na de verkoop van ABN Amro, bleek RBS zozeer te zijn verzwakt dat de bank door de Britse staat overeind moest worden gehouden. RBS is nog steeds grotendeels in handen van de overheid. Hester laat in de krant weten dat RBS inmiddels de crisis voor een belangrijk deel te boven is. ‘Wij heben weer wat nieuwe ruimte’, aldus Hester.


Tja, RBS en de burgers in het Verenigd Koninkrijk zijn niet blij met de aankoop van AbnAmro


Groenink: ABN Amro binnen enkele jaren 20 miljard waard

ABN Amro kan over enkele jaren € 20 mrd waard zijn. Dat zegt oud-topman Rijkman Groenink tegen BNR Nieuwsradio. De staat zou daarmee fors toeleggen op de investering van € 30 miljard.

‘€ 1,5 tot € 2 mrd euro. Veel meer kunnen ze in goede tijden niet verdienen’, zei Groenink op de vraag wat de winstcapaciteit van de genationaliseerde fusiebank is. ‘Als ze over enkele jaren € 2 mrd verdienen, kan de bank € 20 mrd waard zijn.’

Als dat bedrag klopt dan legt de Nederlandse staat fors toe op de de circa € 30 mrd die bij het redden van delen van ABN en Amro en Fortis is uitgegeven. Groenink zei al eerder dat er maar een kleine kans is dat de Staat dat volledige bedrag terugkrijgt. ABN Amro-topman Gerrit Zalm zei kort geleden ook dat dat ‘moeilijk haalbaar’ wordt.

Groenink was tot de overname van ABN Amro door Fortis, RBS en Santander eind 2007 bestuursvoorzitter.


De Nederlandse belastingbetaler kan ook geen gelukzalig gevoel krijgen van de aankoop van AbnAmro


Bonus bij ABN ondanks miljoenenverlies

ABN Amro lijdt verlies, maar de financieel directeur krijgt een bonus.

David Cole krijgt over 2009 een bonus van 875.000 euro. Hij is de enige bestuurder die een bonus krijgt. Dit blijkt uit het jaarverslag van de bank dat gisteren werd gepubliceerd.

Dit is vreemd omdat er strenge eisen zijn geformuleerd voor de bonussen bij de genationaliseerde bank. Bestuurders krijgen alleen een extraatje als zij hun doelstellingen halen. ABN Amro leed in 2009 een verlies van 117 miljoen euro. Niet een resultaat dat aan de verwachtingen voldoet.

Dat Cole, die per 1 april vertrekt, toch een bonus krijgt komt omdat hij helemaal niet werkt voor de staatsbank ABN Amro. Deze ontstaat pas op 1 april als de juridische splitsing een feit is van de holding waarin de bank werd ondergebracht na de overname in 2007.

Cole was tot vorig jaar directeur-generaal van de ‘oude’ ABN Amro en heeft destijds bedongen dat zijn beloningspakket, in afgeslankte vorm, meeging naar zijn nieuwe functie.



Arme belastingbetalers
Al met al kun je zeggen dat de belastingbetalers uit het Verenigd Koninkrijk en Nederland niet gelukkig zijn met het 'koopje' AbnAmro. Kortom 78 miljoen mensen hebben pech met de aankoop van De Bank. Op basis van deze berichtgeving lijkt het er op dat het alleen voor David Cole goed uitpakt, maar vlak Rijkman Groenink ook niet uit. Hij heeft destijds bij de overname van zijn bank ook een slodige 26 miljoen euro gecasht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten