donderdag 15 juli 2010

Kennelijk is in de olie een synoniem van het kopen van olie

PVM Oil noemt zich zelf ’s werelds leidende makelaar in olie-instrumenten. Het is een privaat concern en alle aandelen zijn in handen van haar medewerkers. Eén van die medewerkers is trader Stephen Perkins.

Op 26 en 27 juni 2010 organiseerde PVM Oil een golfweekend, om de groepsgeest wat aan te wakkeren. Trader Perkins was ook aanwezig en hij greep enthousiast naar al wat drinkbaar en alcoholisch was. Veel balletjes heeft hij niet geklopt, veel glazen achterover geslagen wel.

Zoveel glazen, dat hij de maandag en de dinsdag na de golf nog altijd zwaar beneveld was. Zo zwaar, dat hij zich in de nacht van 29 op 30 juni achter zijn laptop neerplofte en breed glimlachend 7,125 miljoen vaten Brent Crude bestelde voor het bedragje van meer dan 500 miljoen USD. Binnen de 2 uren was de hele operatie afgehandeld, die neerkwam op 30% van de volledige productie van de OPEC.

Uiteraard werd hij wakker met een kater en probeerde vervolgens te doen alsof er niets was gebeurd. Hij verzond een SMS-bericht naar zijn baas met de vraag om een vrije dag voor een ziek familielid.

Toen de Brent Oil Futures op 30 juni openden, knalde de prijs meteen 2,5 dollar hoger. Bij het management van PVM Oil knipperden ze een paar keer met hun ogen en kregen al snel beeld dat zij -als gevolg van een reeks van niet toegestane transacties- een aanzienlijke hoeveelheden oliefutures bezaten. Robin Bieber, directeur van PVM Oil Futures Ltd, meldde in een e-mail verzonden verklaring daarover het volgende: "Toen dit werd ontdekt werden de posities op een ordentelijke wijze gesloten. Dat leverde PVM een verlies op van iets minder dan $ 10 miljoen".

Nadat alle door Perkins genomen posities met verlies waren gesloten stond Perkins op straat. Voor Perkins was daarmee de kous nog lang niet af. Eind juni werd hij door de financiële waakhond ServicesAuthority veroordeeld tot een geldboete van 72.000 pond in maandelijkse termijnen gedurende drie jaar te betalen.

Het voorval roept herinneringen op aan het geval-Kerviel waarbij deze Franse trader voor rekening van zijn werkgever Société Générale een verlies van 4,9 miljard euro maakte. Het proces omtrent deze zaak heeft plaatsgevonden in juni 2010 en de uitspraak volgt in oktober.

Ook de ongeoorloofde handel in derivaten door Nick Leeson, die in 1995 eigenhandig de Britse Barings Bank neerhaalde met een verlies van £ 862million, roept herinneringen op.

Inspiratie voor dit artikel komt van deze website.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten