zondag 6 september 2009

De faillisementen komen

Het lijkt allemaal nog wel mee te vallen met de economische crisis. Althans dat suggereert de eerste zin van het volgende bericht.

Weer een faillissement
Ondanks de economische crisis, is Nedfield pas het tweede beursgenoteerde bedrijf dat dit jaar failliet is gegaan. Er staan echter meer bedrijven op omvallen.

Het faillissement van Nedfield komt niet onverwacht. Het uit de ooit bloeiende computerfabrikant Tulip voortgekomen bedrijf leed al jaren verlies. Drie maanden geleden was al surseance van betaling aangevraagd, waarop meestal een faillissement volgt.

Eerder verging beddenfabrikant Dico hetzelfde lot, die overigens al jaren op sterven na dood lag. Opmerkelijk is dat juist deze week een directeur van International Assets voor twee jaar geschorst werd, omdat hij met voorkennis handelde op een koopadvies voor Dico in het televisieprogramma Business Class.

Dit haalt het echter niet bij het schandaal rond Van der Moolen, dat deze week eveneens breed uitgemeten in de pers kwam. De onlangs opgestapte topman Richard den Drijver blijkt zich als keizer Nero te hebben gedragen, zoals zo fraai door de Volkskrant werd opgetekend.

Mede afgaande op de koersontwikkeling moet ook voor het voortbestaan van de Vivenda Media Groep gevreesd worden. Het in vastgoed gespecialiseerde multimediabedrijf is zwaar verliesgevend. En hoe staat het met andere beursfondsen? Gaan Innoconcepts en Spyker het redden? Hoelang kan Antonov blijven doorgaan met het uitgeven van nieuwe aandelen?

Zolang financiers vertrouwen houden is er weinig aan de hand, maar dat kan zo maar omslaan. Wees daarom erg voorzichtig met het beleggen in dit soort bedrijven. Het potentieel aantrekkelijke rendement weegt slechts zelden op tegen het enorme risico.


Help, de beurs loopt leeg
De lijst 'afblijfbedrijven' is bijna compleet. Hoewel niet met zekerheid is aan te geven dat de volgende bedrijven op de lijst risicobedrijven thuishoren wil ik hem aanvullen met:
- SOPHEON
- SAMAS NV
- ROOD TESTHOUSE
- BLUE FOX ENTERPRISE
- QURIUS

Ook voor deze bedrijven geldt dezelfde waarschuwing, dus wees erg voorzichtig met het beleggen in dit soort bedrijven. Zelfs al is of lijkt de beurs momenteel in rustiger vaarwater terecht zijn gekomen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Mochten deze bedrijven (of een groot deel ervan) omvallen dan loopt de Amsterdamse beurs leeg. Maar is dat een aderlating..........!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten