maandag 31 augustus 2009

Ja hoor......de beurzen dalen

Vandaag toch een daling. Nog niet spectaculair, maar we hebben al een tijdje geen daling gezien. Natuurlijk hoort er bij een beursvreemde beweging een verklaring. Dit is de uitleg.

Chinese onrust drukt Damrak
De onrust op de aandelenmarkten in China drukte maandag de stemming op de Amsterdamse beurs. De aandelenkoersen gingen over een breed front omlaag. Enkele kleinere fondsen moesten flink inleveren na de presentatie van tegenvallende halfjaarcijfers.

De AEX-index sloot met een verlies van 3,93 punten (1,3 procent) op een stand van 296,27 punten. De MidKap-index daalde 1,9 procent tot 451,65 punten. De beurzen van Londen, Frankfurt en Parijs sloten 0,8 tot 1,1 procent lager.

,,De Chinese beurs vond veel eerder de bodem. De Europese beurzen volgden daarna. De angst bestaat dat Europa China weer volgt'', zei handelaar Michel van der Stee van Van Lanschot Bankiers. De beurs van Shanghai verloor maandag bijna 7 procent en heeft sinds het hoogtepunt begin augustus ongeveer 22 procent ingeleverd.

Volgen we opeens China
Eerlijk is eerlijk dit argument is weer eens wat anders dan het alom bekende "winstnemingen". Maar waarom volgen we nu opeens China? En waarom vandaag pas terwijl de beurs in China al de gehele maand augustus daalt? Daar komt bij dat we normaliter alleen de beurs in Amerika volgen. Wel erg trouw maar de VS volgen, dat doen we. En dan uitgerekend op 31 augustus 2009 lopen we over naar China.

Wij willen een verklaring
Ach, eigenlijk willen wij beleggers een argument voor de daling. Het past kenners als Michel van der Stee natuurlijk niet om te zeggen dat hij geen idee heeft waardoor de beurs daalt of stijgt. Dat is geen nieuws. Als specialist moet je een verklaring hebben en een variant op ‘winstnemingen’ is creatief. Met winstnemingen hebben we het al heel wat jaren moeten doen. In Amerika doen ze het er nog steeds mee.

Mocht de beurs in China weer gaat stijgen en onze eigen AEX doet dat niet dan verzinnen de specialisten gewoon weer een nieuw argument. Als Michel van der Stee niets nieuws kan bedenken dan is er vast wel een creatieve vakbroeder die dat wel kan, want Michel is niet de enige ‘specialist’.

Maar goed, de beurzen dalen en de vraag is dan tot welk niveau?
Ik weet niet. Ik verwacht wel dat we verder dalen dan de daling die we vandaag hebben gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten