zaterdag 19 juni 2010

Double dip bij de pensioenfondsen

Ik las vanmorgen weer een bericht dat mij ernstig doet twijfelen aan de kwaliteit van de professionals werkzaam bij pensioenfondsen. Het gaat om het volgende artikel:

Pensioenproblemen verergeren
Vier van de vijf grootste pensioenfondsen van Nederland hebben een dekkingstekort: het ABP zit op 96% en Zorg en Welzijn op exact 100%. De gemiddelde dekkingsgraad van Nederlandse fondsen is gedaald tot 98%, terwijl 105% het minimum is.
Minister Donner gaf in 2009 vijf jaar de tijd om de toen nog veel ernstigere situatie op te lossen. Inmiddels is echter door de buitengewoon lage rente veel van het gewonnen terrein weer verloren gegaan. In absolute bedragen is de totale waarde terug op het niveau van voor de kredietcrisis, maar in de tussentijd zijn de verplichtingen veel harder gestegen.

En dat terwijl er nog geen (of weinig) maatregelen genomen zijn om de sneller dan verwachte stijging van de gemiddelde levensverwachting op te vangen. Dit kost het ABP €11mrd. Collega Zorg en Welzijn heeft hierop gereageerd door de uitkeringen met 0,7% te indexeren en niet met de eerder beloofde 1,4% (waar de lonen in de sector stegen met 2,8%). Lees hier het volledige bericht

Ik had verwacht dat beleggingsprofessionals bij pensioenfondsen die “buitengewoon lage rente” hebben zien aankomen en daarop anticiperen. Niets is minder waar blijkt ook uit het volgende bericht:

Nederland beschikt over veel Griekse staatsobligaties
29 april 2010 - Nederlandse banken spelen internationaal een prominente rol als het gaat om het bezit van Griekse staatsobligaties. Slechts vijf landen bezitten meer dan de Nederlandse 9 miljard euro aan papier.

ING neemt een derde voor zijn rekening van de staatsobligaties, waarvan de waarde volgens kredietbeoordelaar Standard & Poor`s de komende tijd met 30 tot 50% zal dalen. ING noemt het risico van de Griekse staatsobligaties overigens beheersbaar. Tot eind 2008 had ook het ABP kennelijk nog vertrouwen in Griekenland. In totaal stond bij het pensioenfonds toen voor 1,6 miljard euro aan Griekse staatsobligaties in de boeken. Nederlands tweede pensioenfonds PGGM loosde alle Griekse papieren in de loop van 2010. Rabobank bezat naar eigen zeggen voor 300 miljoen euro aan Griekse staatsobligaties.

Het zal voor banken en verzekeraars die nog van dergelijke obligaties in hun bezit hebben moeilijk worden deze voor een redelijke prijs van de hand te doen. Vooral ING zou daarvan de dupe kunnen zijn, met volgens Standard & Poor`s een mogelijk verlies van 1,5 miljard euro.

Griekenland sloopt de euro


“Pensioenfonds PGGM loosde alle Griekse papieren in de loop van 2010” dat is toch geen anticiperen, maar ver achter de markt aanhollen!

Het ABP bezit waarschijnlijk alle aangekochte Griekse staatsobligaties nog en mag daar uiteindelijk grote bedragen op afboeken. Ik trek deze conclusie op basis van deze tekst die op de website van het ABP is te vinden: “Het vasthouden aan de beleggingsstrategie heeft vruchten afgeworpen. Dat is te zien aan de behaalde rendementen in 2009 en de eerste maanden van 2010.”???

"Het vasthouden aan de beleggingsstrategie", is dat iets om trots op te zijn!!!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten