zondag 13 juni 2010

Toe maar! Er is politieke druk op BP om zijn dividend te schrappen

Vandaag trof ik weer een berichtje op diverse websites waar ik iets van vind en dat is het volgende:

Druk op BP verder opgevoerd
De druk op olieconcern BP is dit weekeinde verder opgevoerd. De Amerikaanse kustwacht bestempelde de aanpak van BP om de lekkage in de olieleiding in de Golf van Mexico te dichten, als niet vergaand genoeg. Bovendien is er politieke druk op BP om zijn dividend te schrappen.

De Britse minister William Hague zei zondag dat BP ,,zelf beslist'' over zijn dividendbeleid. BP geeft naar schatting jaarlijks 10,5 miljard dollar (8,6 miljard euro) uit aan dividendbetalingen. Stemmen in de Verenigde Staten gaan op dat het geplaagde olieconcern deze uitbetaling schrapt totdat de problemen in de Golf van Mexico opgelost zijn en alle schadevergoeding voor individuen en bedrijven zijn betaald.

De topbestuurders van BP komen maandag bijeen. Maar een bron zei tegen persbureau Reuters dat een beslissing daarover pas zal worden genomen als topbestuurder van BP Carl-Henric Svanberg woensdag heeft gesproken met de Amerikaanse president Barack Obama.

Je moet wat
De druk verder opgevoerd terwijl er vanaf 20 april 2010 aardolie uit de 1,5 kilometer diepe zeebodem van de Golf van Mexico stroomt. Ik weet dat als je niets doet dan gebeurt er weinig, maar de druk verder opvoeren heeft waarschijnlijk hetzelfde effect. Maar goed, je moet wat doen.

Dan de druk om het dividend te schrappen
Ik begrijp niet waarom de politiek dat wil. Dat er stevig wordt ingezet op het betalen van schadevergoeding voor individuen en bedrijven begrijp ik, maar het dividend schrappen niet. Dat zal BP vanzelf doen als de verliezen door deze ramp zich opstapelen. Daar hoeft de politiek zich niet mee te bemoeien. Laten zij zich maar druk maken over de milieuschade die misschien niet direct door individuen en bedrijven wordt geclaimd bij BP. Mogelijk is die schade niet in geld uit te drukken.


Olieramp op Youtube duur 5,38 minuten

Het gaat om de balans niet over het milieu
Tot slot een passage uit een artikel van Bastiaan Zoeteman, “Olieramp in de Golf van Mexico komt niet onverwacht”, Me Judice, jaargang 3, 9 juni 2010.

Ondanks de miljarden winst richt het verbeten gevecht zich op nog betere financiƫle prestaties en een groter bezit aan voorraden. Vooral in de VS lijken oliemaatschappijen makkelijker weg te komen met milieurandvoorwaarden. Daarom zullen overheden, ook al lijkt het duurzaamheidimago van de oliemultinationals af en toe nog zo groen, de teugels strakker moeten aantrekken.
Lees hier het volledige artikel.


Politiek plukt aan BP, maar niet erg hard hoor!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten