dinsdag 8 juni 2010

leven op de pof, een vloek of een zegen?

Nog een opmerkelijk bericht dat op diverse websites is gepubliceerd.

Amerikanen lenen weer iets meer

De Amerikaanse consument leent weer iets meer. De consumenten samen hadden in april in totaal 2,44 biljoen dollar aan krediet uitstaan, 955 miljoen dollar meer dan een maand eerder, zo blijkt uit cijfers van het stelsel van centrale banken.
De meeste economen hadden verwacht dat de omvang van de kredieten met 2 miljard zou afnemen in april. De Fed kwam maandag ook met herziene cijfers over maart. In plaats van een stijging met 1,1 procent, daalde het consumptief krediet die maand met 2,7 procent.

Het gaat om allerlei soorten kredieten, variƫrend van uitstaande bedragen op kredietkaarten tot leningen voor auto's.

Denk groot
Aan de berichtgeving kun je opmaken dat men groot denkt in Amerika, wat het begrip "iets meer" blijkt 955 miljoen dollar te omvatten. Ik vind dat toch een behoorlijk bedrag. Hoe verhoud dat bedrag zich tot het consumptief krediet in Nederland?

Volgens de cijfers van het CBS hebben wij allen een krediet van 17.755 miljoen opgenomen. Ook geen kleinigheid.

Lenen goed voor de economie?
Volgens mij zijn economen het er niet over eens of krediet nu goed of minder goed is voor de economie. Dat geld wordt in eerste instantie de economie ingepompt, maar moet ook weer een keer worden terugbetaald. Hoe dan ook, het is goed voor de banken. Zij ontvangen immers rente.

Lenen kost geld

Wie profiteert van het lenen?
Dan is de volgende vraag, waar zou de bankensector het het beste doen?
Op basis van de consumptiefkredietcijfers bedraagt de schuld per Nederlander 1070 euro en per Amerikaan is dat 7960 dollar.

En nu, volop beleggen in de Amerikaanse bankensector?
Ik zou daar tenminste voorzichtig mee zijn. Wat wel duidelijk is dat de Amerikaan meer op de pof leeft dan onze landgenoten. Maar ja, is dat nieuws?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten