donderdag 3 juni 2010

Grote bedragen en een lage rekening voor BP

Op 3 juni publiceert De Morgen het volgende artikel op haar website:

BP-topman Tony M. Hayward heeft in een interview met de Financial Times toegegeven dat de Britse petroleumgroep niet voorbereid is om een olielek op volle zee aan te pakken. De ontploffing van een platform van BP in de Golf van Mexico anderhalve maand geleden is uitgedraaid op een ware olieramp.

"Het staat buiten kijf dat we niet over de instrumenten beschikken die we in onze instrumentenset zouden moeten hebben", zegt Hayward. Hij vindt dat BP er wel "zeer goed in geslaagd is" te verhinderen dat de olievlek te veel de kusten vervuilde. Maar wat betreft het gebrek aan voorbereiding op een olielek op volle zee acht de BP-topman de kritiek op de maatschappij "perfect gegrond".

Eén miljard
Hayward wijst erop dat na de ramp met de olietanker Exxon Valdez in 1989 een organisme (Marine Spill Response Corporation) in het leven werd geroepen om te reageren op oppervlaktevervuiling. "Het probleem zal zijn om eenzelfde reactiecapaciteit te creëren voor een olielek op grote diepte", luidt het.

De strijd tegen het olielek na de explosie van het olieboorplatform Deepwater Horizon heeft BP voorlopig zo'n één miljard dollar gekost. Sommige analisten menen echter dat het totale kostenplaatje zal oplopen tot 20 miljard dollar.

Een maand eerder publiceerde RTL Z het volgende berichtje over BP.

20 miljard dollar beurswaarde van BP verdampt

De topman van BP zegt dat het Britse oliebedrijf zich voorbereidt op "het allerergste", waarbij het twee tot drie maanden duurt voordat de olielekkage voor de Amerikaanse staat Louisiana onder controle is. Dat zei topman Tony Hayward in de Today Show van het Amerikaanse tv-station NBC.


Absoluut verantwoordelijk
Een door BP geleaset booreiland zonk op 22 april circa 80 kilometer uit de kust van Louisiana. Uit drie lekken stroomt dagelijks honderdduizenden liters olie. Dat kost het concern zeker 6 miljoen dollar per dag. Hayward zei dat zijn bedrijf "absoluut verantwoordelijk" is voor het opruimen van de olievervuiling.

Koers
De beurskoers van BP kelderde de afgelopen dagen al flink. Er is al 20 miljard dollar aan beurswaarde in rook opgegaan.

Grote schade door olielekkage
Een klein platform in de Golf van Mexico omgeven door de olievervuiling

Bescheiden factuurtje
Dat is toevallig, 20 miljard dollar aan beurswaarde verliezen en een kostenplaatje voor de totale ramp wordt ook ingeschat op 20 miljard. Kennelijk is dat een standaard bedrag bij dergelijke gebeurtenissen, maar dan is de rekening van 69 miljoen dollar die de Amerikaanse overheid vandaag stuurt naar oliemaatschappij BP een schijntje.

Het gaat in dit geval om een rekening voor uitgaven die tot nu toe gedaan moesten worden in verband met het olielek in de Golf van Mexico. ,,De regering stuurt vandaag, wat ik een rekening zou willen noemen, van 69 miljoen dollar aan BP voor de kosten die tot nu toe zijn gemaakt, om dat geld terug te kunnen geven aan de belastingbetaler'', aldus een woordvoerder van het Witte Huis.

Het is dan ook zeer aannemelijk dat er nog wel een paar factuurtjes van het Witte Huis zullen volgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten