vrijdag 11 juni 2010

Timing is everything (1)

Het op tijd in- en uitstappen met beleggen is voor een mooi rendement essentieel. Beleggers met een natuurtalent voor timing en veel particuliere beleggers bepalen het uur U op gevoel, uiteraard met wisselend succes. Maar wat als je geen natuurtalent hebt voor timing of juist één van die particuliere beleggers bent die regelmatig bij de top instappen en met lede ogen moet toezien dat de investering steeds minder waard wordt? Vaak wordt dan maar besloten om de positie te sluiten om verder verlies te voorkomen, achteraf blijkt dan regelmatig dat dit besluit dicht bij een bodem werd genomen.

Er is goed nieuws voor computer beleggers want er zijn uitstekende timing instrumenten beschikbaar, voorwaarde hierbij is wel dat het gebruikte timing instrument onderdeel dient te zijn van een handelssysteem om de richting en kracht van de koers te kunnen bepalen. De timing instrumenten die ik in 3 artikelen zal bespreken geven dus vooraf de data aan waarop de kans op een trendomslag of juist een versnelling in de koersen zal plaats vinden. De richting welke de koersen op de aangegeven periode kiezen en de kracht waarmee dit zal gebeuren kan in het handelssysteem eventueel met andere technieken dan die van de timing worden bepaald.

Het leuke van schrijven over timing is dat naast bewijzen over correlaties uit het verleden de lezer toekomstige data eenvoudig kan noteren en controleren of de opgegeven periode ook daadwerkelijk significant was in de koersvorming. In dit artikel beschrijf ik het Gann Wheel als timing instrument, verbluffende relaties en berekende data in de toekomst. Het Gann Wheel is een ontdekking van W.D. Gann. William Gann bestudeerde 10 jaar lang de natuurwetten nu zo’n 100 jaar geleden.. Hij is beroemd om zijn makttiming en naar men zegt heeft hij begin voorgaande eeuw 50 miljoen winst gemaakt met handelen volgens zijn systeem, omgerekend naar de huidige tijd zou dit minimaal het 15-voudige zijn.

Om niet al te theoretisch te worden, maar toch een kleine introductie te geven. Het Gann Wheel is gebasserd op de magnifieke rekendoos “de square of nine” . Ook hier is zeer veel over te vertellen, maar gaat te ver voor dit artikel. In het Gann Wheel worden de numerieke relaties uit de “square of nine” omgezet naar een 360 graden patroon (circel). Zo wordt bijvoorbeeld de relatie tussen de getallen 15 en 23 180˚ genoemd, tussen 11 en 15 90˚ en tussen 15 en 34 360˚. Belangrijke timing relaties uit het Gann Wheel zijn: 0˚, 90˚ , 180˚ , 270˚ en 0˚, 120˚, 240˚.
Gann Wheel
Lees hier het volledige artikel

Geen opmerkingen:

Een reactie posten