dinsdag 11 augustus 2009

Bonuscultuur herleeft

Vandaag toch dit opmerkelijke bericht gelezen op FD.nl

Overheid ondervraagt Goldman over bonus
De Amerikaanse overheid heeft zakenbank Goldman Sachs om opheldering gevraagd over zijn bonusbeleid. Ook moet de bank verantwoording afleggen over kredietderivaten. Dat blijkt uit een recente melding aan de Amerikaanse beursautoriteiten.

Vorige maand veroorzaakte Goldman een grote schok op Wall Street door de grootste kwartaalwinst uit zijn 140-jarige bestaan te rapporteren. De bank rapporteerde $ 3,4 mrd winst, kort na de terugbetaling van $ 10 mrd aan staatssteun. Dat geld had Goldman ontvangen als deel van het stimuleringsprogramma Tarp, bedoeld om financiƫle instellingen overeind te houden.

Storm van kritiek
Goldman oogstte bij zijn kwartaalrapportage veel kritiek met de beslissing om bijna $ 6,7 mrd uit te trekken voor de betaling van personeelsbonussen. In totaal heeft Goldman nu al $ 11,3 mrd opzijgezet voor bonusuitkeringen. Vorig jaar kreeg het personeel voor een totaalbedrag van $ 4,8 mrd bonussen.

Dagblad The New York Times meldde eerder deze week dat bestuursvoorzitter Lloyd Blankfein heeft geprobeerd de storm van kritiek enigszins te bezweren door zijn personeel aan te sporen geen al te grote uitgaven te doen.

Steun
Amerikaanse politici hebben felle kritiek op de wijze waarop grote banken de omvang van de bonussen bepalen, vooral gezien de grote steunoperaties eind vorig jaar.

De vraag is in hoeverre de Amerikaanse overheid daadwerkelijk kan ingrijpen bij Goldman Sachs. Doordat de bank zijn staatssteun al heeft terugbetaald, valt deze buiten de restricties die gelden voor banken die dat nog niet hebben gedaan.

Wie stopt de trein
GS ontving de staatssteun onder de voorwaarden dat het zich hield aan regels over beloningen, maar die staatssteun is weer terugbetaald dus kan de bonustrein weer gaan rijden. Maar de trein komt wel in korte tijd op snelheid, want GS reserveert in Q2 maar liefst 72% van de netto-inkomsten voor het uitkeren van bonussen.

Vreemd is dat de koers van het aandeel precies een jaar geleden ongeveer gelijk stond aan de koers van vandaag (circa $ 160,-). De verdienste per aandeel zijn in Q2 2009 wel wat hoger dan in Q2 2008. Het 'wat hoger' is nog geen 10%, dus is de stijging van de reservering voor het uitbetalen van de bonussen buitenproportioneel te noemen.

Soms keert de wal het schip, maar wanneer en wie stopt de bonustrein?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten