maandag 17 augustus 2009

Ja hoor de recessie is toch ergens goed voor

Veel oude wijze mensen zeggen "deze recessie is ergens goed voor, let maar op!". Ik hoor zeker bij de categorie oude mensen, maar kennelijk miste ik iets, want ik zag niet wat er goed is aan deze crisis. Bedrijven gaan failliet. Werknemers verliezen hun baan, dus waar is of blijft dat "goede".

Door een paar berichten samen te voegen lijkt het erop dat die oude wijze mensen gelijk gaan krijgen en we sterker uit de recessie komen. Ik zou bijna zeggen "gelukkig we hebben een crisis"! En, ook de timing is bijna perfect.

Het eerste bericht is een 'oud' bericht van P&O Actueel.

Dreigend tekort hoger opgeleiden
Werkgevend Nederland kampt in 2010 waarschijnlijk met een tekort van 75.000 hoogopgeleide werknemers. De HBO-raad spreekt van een ‘absoluut alarmerende situatie’.

De HBO-raad heeft samen met de Raad voor Werk en Inkomen (RWI) onderzocht in hoeverre het onderwijs nog voldoet aan de vraag op de arbeidsmarkt. Resultaat is het rapport ‘Kennistekort in Nederland’. RWI-voorzitter Jan van Zijl vreest verlies van banen als gevolg van het tekort aan hoger opgeleiden. ‘Als bedrijven in Nederland niet genoeg hoogopgeleiden kunnen krijgen, halen ze die mensen uit het buitenland of vertrekken ze zelf naar het buitenland. Dat betekent ook verlies van banen voor de lager opgeleiden. En we hebben toch al zo veel lager opgeleiden.’

Volgens het rapport is de vraag naar hoger opgeleiden in 2007 gelijk aan het aanbod. Daarna groeit die vraag sneller dan het aanbod. De stagnatie die RWI en HBO-raad voorzien, wordt toegeschreven aan het feit dat steeds minder jongeren sinds de invoering van het vmbo kiezen voor de theoretische leerweg. Dat leidt tot minder instroom via het middelbaar beroepsonderwijs.

Regering, werkgevers, werknemers en onderwijsorganisaties hebben naar aanleiding van het rapport besloten om dit najaar om de tafel te gaan. Premier Balkenende, die ook voorzitter is van het Innovatieplatform, ziet deze werk- en scholingstop als een welkome uitnodiging om de dreigende krapte op de arbeidsmarkt aan te pakken. De verschillende partijen hopen tot een snelle oplossing te komen.

Zoals gemeld is dit geen nieuw bericht, maar toen (in 2006) verwachtte men dat we het na 2007 niet meer zouden redden. Vreemd genoeg waren er na dit alarmerende bericht geen slimme potentiële studenten die dachten "gat in de markt, dus snel gaan studeren". Nee hoor, pas in de tweede helft van 2009 zijn we wakker. Het NRC meldt het volgende:

Crisis leidt tot veel aanmeldingen universiteit
Den haag, 17 aug. Het aantal aanmeldingen voor de Nederlandse universiteiten is dit jaar met een kwart gestegen. In totaal meldden zich ruim 56.000 studenten aan voor een studie op een van de veertien Nederlandse universiteiten. De Vereniging van Universiteiten VSNU heeft een bericht daarover van het NOS Journaal vandaag bevestigd.
De universiteiten verwachten grote organisatorische en financiële problemen op de universiteiten door de toename van het aantal aanmeldingen.

De organisatie denkt dat de economische crisis de oorzaak is van de forse stijging van het aantal aanmeldingen. Jongeren willen door de crisis langer doorleren, stelt de VSNU, omdat de kansen op de arbeidsmarkt toch slecht zijn.

Volgens een woordvoerster kiezen veel jongeren die niet onlangs een diploma haalden, nu alsnog voor een studie. Volgens haar kiezen ook veel jongeren ouder dan 23 nu voor de universiteit vanwege de nieuwe Wet Investeren in Jongeren (WIJ), de ‘werkleerplicht’. Daarbij krijgen werkloze jongeren die vanaf 1 oktober bij gemeenten aankloppen voor bijstand, voortaan minder makkelijk een uitkering. Zij moeten eerst aan de slag met een werk- en/of scholingsaanbod van de gemeente. „Maar omdat er nu weinig werk is, kiezen ze voor een studie”, aldus de zegsvrouw.

De VSNU zegt blij te zijn met de extra aanmeldingen. „Er zal geen universiteit zijn die zegt ‘we kunnen het niet aan', ze zullen hun deuren nooit sluiten voor studenten. De vraag is wel: hoe gaan we het doen?” De VSNU zegt verwachtingsvol te kijken naar wat minister Ronald Plasterk (Onderwijs) met Prinsjesdag kan melden. „Wie gaat dit betalen? Plasterk in godsnaam doe er iets aan.”

Plasterk liet maandag in een reactie weten dat het goed is voor Nederland dat jongeren zich aanmelden voor een studie in het hoger onderwijs omdat dat de doelstelling is van het kabinet.

Volgens Plasterk staan de universiteiten en hogescholen wel voor een opgave. „Het wordt flink doorwerken om de toestroom op te vangen.” Volgens de minister zijn de hogescholen en universiteiten echter daadkrachtig en flexibel. „Hun zorg dat de toename van het aantal studenten voor hen financieel problematisch wordt, kan ik wegnemen: hoe meer studenten er komen, hoe meer geld de universiteiten en hogescholen van de rijksoverheid krijgen. Dat is de vaste systematiek.”

Ook het aantal aanmeldingen voor hbo-opleidingen voor het komend collegejaar ligt 18 procent hoger dan in 2008. Maar de cijfers die de HBO-raad daar recentelijk over naar buiten bracht, betreffen alleen de voorinschrijvingen. De definitieve cijfers zijn pas in oktober bekend.

Toch wel lekker zo'n crisis. Een goed recept voor spannende tijden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten