vrijdag 28 augustus 2009

Een leugentje om bestwil

Het aantal mensen dat zijn geheime banktegoeden in het buitenland bij de Belastingdienst aanmeldt, is de laatste zes maanden fors gestegen. Reden hiervoor is het versoepelen van het bankgeheim in onder meer Zwitserland, Liechtenstein, Luxemburg en Andorra, aldus het ministerie van Financiën.

Na de bekendmaking van de versoepeling kondigde staatssecretaris van Financiën Jan Kees de Jager (CDA) aan dat de inspectiedienst Fiod-ECD informatie met deze landen gaat uitwisselen, maar gaat dat ook gebeuren?

De angst zit er goed in
Zwartgeldbestrijder De Jager heeft de angst om gepakt te worden bij de ‘over-de-grensspaarders’ flink gevoed. De Jager kondigt nieuwe belastingverdragen aan met onder meer België, Luxemburg en Zwitserland. Ook sleutelde de staatssecretaris aan de boetes voor niet-gefiscaliseerde tegoeden. ‘De maximale boete is verhoogd naar 300 procent over het hele bedrag’

De Jager wordt natuurlijk geholpen door de Zwitserse UBS-bank, die de Amerikaanse fiscus 10.000 zwartspaarders op een presenteerblaadje aanleverde om maar onder megaboetes en andere zakelijke ellende uit te komen.

Vragen
De vraag is wel of onze staatssecretaris blufpoker speelt of dat hij echt bezig is met nieuwe belastingverdragen?
Ook is de vraag of de banken in de belastingvrije staten nu massaal zwartspaarders gaan overdragen?

De keerzijde
De keerzijde van de stoere taal van de staatssecretaris is dat er voor de zogenaamde inkeerder een regeling bestaat sinds 2001. Dus wie vanaf 2001 alsnog aangeeft geld in het buitenland te hebben, hoeft geen boete te betalen en wordt niet vervolgd. Wel moet hij alsnog de ontdoken belasting betalen.

Spoedige wijziging
Er bestaat dus al 8 jaar een regeling die inkeerders over de belastingstreep moeten trekken. Natuurlijk worden zwartspaarders angstig door de actie van de USB-bank. Daarbij komt dat de timing van De Jager prima is. Nu roepen dat je bezig bent om informatie uit te wisselen met belastingvrije staten is slim. Maar ja, om 8 jaar lang een inkeerdersregeling in de lucht te houden om de spijtoptanten de kans te geven om alsnog de zwarte spaarcentjes wit te wassen past niet in de doortastende lijn.

Waarom zou er binnenkort iets veranderen voor de zwartspaarders?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten