vrijdag 21 augustus 2009

Economisch hestel of (nog) niet?

Zijn we nu al door het dal of krijgen we nog een dip. Ten aanzien van de berichtgeving over de economie is dat lastig op te maken.

In een bericht van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) staat dat zij verwacht dat ontwikkelde economieën zich in het tweede kwartaal zullen stabiliseren. De OESO stelt dat het bbp in de voornaamste industrielanden stabiel is gebleven ten opzichte van het eerste kwartaal van 2009.

Er zijn ook geluiden die wat minder positief zijn. Zo stelt KBC in haar economische vooruitzichten van september 2009 het volgende.

De voorbije maanden spurtte de wereldeconomie uit recessie. Japan, Duitsland, Frankrijk en zowat de hele opkomende Aziatische regio lieten in het tweede kwartaal al positieve economische groeicijfers optekenen. Voorlopende indicatoren suggereren dat andere belangrijke economieën dat voorbeeld aan het volgen zijn. De overheidsinspanningen en vooral de kentering in de globale voorraadcyclus spelen daarbij een belangrijke rol. In heel wat landen sijpelen de eerder besliste stimulusmaatregelen stilaan door in de economie.

De positieve cijfers betekenen helemaal niet dat alle problemen achter de rug liggen. Overheidsstimuli en de voorraadcyclus kunnen in het beste geval een tijdelijke boost opleveren. Eens dat effect wegebt, moet het herstel gedragen worden door meer structurele groeifactoren zoals de gezinsbestedingen en de bedrijfsinvesteringen. In de belangrijkste economieën zijn de vooruitzichten voor beide niet meteen rooskleurig. Het lijkt weinig waarschijnlijk dat het economische herstel op korte termijn een krachtige herleving van de arbeidsmarkt zal genereren.

Hoe dan ook is een snelle herleving van de bedrijfsinvesteringen weinig waarschijnlijk. De verbeterende winstvooruitzichten zijn in belangrijke mate te danken aan verregaande saneringen en zijn dan ook geen reden om op korte termijn opnieuw volop te gaan investeren.

Tegen die achtergrond zou de huidige herstelfase na de initiële boost wel eens vrij snel opnieuw kunnen gaan ontgoochelen. Daarmee zou dit herstel perfect passen in het historische patroon: herstelfases na recessies die gepaard gaan met het uiteenspatten van zeepbellen en een financiële crisis slepen lang aan en blijven geruime tijd ontgoochelend mager.

Gaat het nu beter of niet?
Tja, gaat het nu beter of lijken alleen de cijfers wat beter en hestelt de economie zich nog niet. Ik vind het naïef om te veronderstellen dat de beurzen nu in één streep naar boven gaan. Een fikse correctie sluit ik dan ook zeker niet uit. Maar wanneer de correctie zal plaatshebben?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten