zondag 23 augustus 2009

Recessie ten einde en nu……………..een correctie?

'Centrale bankiers mogen niet laks worden' Dit zei de president van de Europese Centrale Bank (ECB) Jean-Claude Trichet dit weekeinde op een jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in de Verenigde Staten.

Ewald Nowotny, de president van de Oostenrijkse centrale bank, zei op dezelfde bijeenkomst dat hij verwacht dat de Europese economie pas begin 2010 duurzaam herstel zal laten zien. Het huidige herstel zou vooral worden gedragen door ingrepen van de overheid. ,,Het meest interessante punt is wanneer er een verandering zal zijn van een herstel dat wordt gesteund door overheidsmaatregelen naar een duurzaam herstel.''

Dat neemt niet weg dat onlangs bleek dat de Duitse economie in het tweede kwartaal van dit jaar met 0,3 procent is gegroeid. Daarmee is de recessie in de grootste economie van Europa ten einde. BASF topman Jürgen Hambrecht temperde echter het optimisme. ,,Wij zijn blij met groeicijfers van 2, 3, of 4 procent. Ik geloof niet dat het herstel sterk uitvalt. De crisis duurt langer dan we willen toegeven.''

Hoewel het hestel niet sterk is begint zich langzaam maar zeker verbetering in de economie af te tekenen. De vraag is echter wel of de beurs niet te ver vooruit is gelopen?

Het antwoord op deze vraag is een nieuwe vraag. Laat de Amerikaanse consument zich aansteken door de goede stemming op de beurzen?

Veel economen vrezen dat Amerikanen terughoudend zullen blijven met nieuwe uitgaven en zich voorlopig richten op sparen om zo hun financiën te versterken. Omdat de Amerikaanse consument wordt gezien als de aanjager van de wereldeconomie, zou dit het herstel beperken.

Op basis van de voorgaande alinea zou je zeggen dat de beurzen te ver voor de economie zijn uitgelopen, maar dit werd in mei jl. ook al geschreven en ondertussen zijn de beurzen stevig gestegen

Je zou bijna denken dat zolang wij roepen dat de beurzen nog een stevige daling tegemoet kunnen zien, dat het dan nog wel even voordat het gebeurt. Dat betekent dat de beurzen gaan dalen zodra die geluiden zijn verdwenen. Ik heb de indruk dat de roep om een (stevige) correctie wel minder wordt, maar nog niet is weggeëbd. Dus stijgen de beurzen de komende tijd gewoon verder.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten