zondag 9 augustus 2009

correctie of is de trend al gekeerd?

Zoals in iedere trend voorkomt hebben zich in de afgelopen jaren diverse correcties in een neerwaartse trend plaatsgevonden. Van september 2001 tot april 2002 = van 378 tot 532 is 160 punten in acht maanden. Van september 2002 tot december 2002 = van 286 tot 378 is 90 punten in vier maanden. Van januari 2008 tot juni 2008 = 405 tot 490 is 85 punten in zes maanden. Hoewel velen zeggen dat het koerspatroon lijkt op dat van 2003 (de trendomkeer) kunnen we nog steeds met een correctie te maken hebben. Die gestart is in maart 2009 op 195 punten en eindigt in ??

Op deze maandgrafiek (klik op de grafiek) zie ik dat er sprake kan zijn van een correctie, maar ook van een trendomkeer. Ik kan dat nog niet uit de grafiek opmaken. Zowel op de week als daggrafiek zou je zeggen dat we te maken hebben met een trendomkeer. Overigens lijkt het patroon erg op dat van september 2002 tot december 2002. Een aantal indicatoren duiden op een trendomkeer en geen correctie.

Er zijn mijns inziens een paar fundamentele aspecten die wijzen op een correctie in een dalende trend in plaats van een trendomkeer. Het is toch de ergste crisis sinds 1929/1930, dus krijgen we het ergste nog. Althans, dat was een paar maanden terug het uitgangspunt. Iedereen riep en/of nam aan dat we in een erge crisis zitten.

Dat wil zeggen, bedrijven gaan massaal failliet of moeten inkrimpen en daardoor komen er veel werknemers op straat te staan. Als dat gebeurt dan zullen de investeringen en de consumentenbestedingen verder dalen. Dat betekent een stevige tik voor de economie.

Maar als de crisis wordt overtrokken, en we het ergste al achter de rug hebben, dan kunnen we de trendomkeer al hebben gehad. Dan is de bodem gezet in maart 2009. De triggers zijn mijns inziens het consumentenvertrouwen/de consumentenbestedingen, het aantal werklozen en het aantal faillissementen.

We zullen het zien en wie het weet mag het zeggen. Dus hebben we de bodem gehad of corrigeren we in een dalende trend?

Dit verhaal heb ik ook op een forum geplaatst waarop een Elliot Wave specialist als volgt reageerde:
Hierna volgt dezelfde grafiek (klik op de grafiek). In deze grafiek heb ik golf A en golf B aangegeven.
Het ziet er naar uit dat golf C nog niet gevormd is, nog niet af is. Ik heb ook de golven 1, 2, 3 en 4 aangegeven in golf C. Ik hoop dat de letters A en B en de cijfers 1 tot 4 voldoende zichtbaar zijn. In golf C zijn golf 1, 2, 3 al voltooid. Golf 4 is volop in vorming. Of golf 4 al volledig gevormd is, is ten zeerste onduidelijk. Dit kan, omdat we het fibo-niveau van 38,2 benaderen. Normaal mogen we na golf 4 nog een golf 5 verwachten. In 2002-2003 had de 5 golf van golf C, 4 maanden nodig. 4 maanden lijkt me een mogelijkheid om ook nu de golf C in 2009 af te werken. Dit kan ik helaas niet met zekerheid stellen, want de beurs reageert niet altijd precies op de zelfde wijze. Kleine of grotere afwijkingen zijn steeds mogelijk, maar dit mag ons niet afleiden van de essentie, en dit is dat er nog een golf 5 in de C golf kan komen. Het is dus inderdaad onzeker of alle leed al geleden is. Technisch zijn er inderdaad sterke positieve signalen geweest. Maar deze signalen kunnen perfect golf 4 in golf C hebben aangekondigd en gekenmerkt.

Samenvattend stelt de EW specialist:
- Golf C lijkt niet voltooid.
- Golf 4 in golf C kan ten einde lopen, maar evengoed doorstoten tot ongeveer AEX=350.
- De te verwachten golf 5 van golf C kan ongeveer 4 maanden in beslag nemen.
- Als golf 5 voltooid is dan is ook golf C voltooid. Dan pas is een sterke opwaartse cyclus echt te verwachten, die jaren nodig heeft om af te zijn.

Conclusie
Volgens de EW theorie komt er nog een significante daling. Deze daling is in historisch perspectief bezien zeer goed mogelijk. Maar of die daling daadwerkelijk plaats zal hebben.... ik weet het niet. Misschien zijn er beursspecialisten die het wel weten. Reageer dan op dit bericht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten