zondag 30 augustus 2009

Gaan de beurzen nu echt dalen?

Op diverse websites is het volgende bericht te lezen

Einde positief cijferseizoen in zicht
Het cijferseizoen loopt op zijn einde. Slechts een handvol bedrijven moet de cijfers over het tweede kwartaal de komende dagen nog publiceren. De vraag is of de koersstijgingen van de afgelopen weken doorzetten nu het cijferseizoen, dat was gevuld met positieve verassingen, afloopt.

De beurzen leefden dit seizoen telkens opnieuw op door beter dan verwachte resultaten van bedrijven. Uit gegevens van persbureau Thomson Reuters blijkt dat 73 procent van de bedrijven uit de Amerikaanse breed samengestelde S&P 500-index het afgelopen kwartaal betere cijfers heeft gepresenteerd dan analisten hadden verwacht. Bedrijven doen het vaak beter dan voorspellingen van marktvorsers, maar gemiddeld gaat het om 61 procent.

,,Deze markt heeft heel veel goed nieuws gehad dit cijferseizoen'', aldus een Amerikaanse handelaar. ,,We zijn nu op een punt aangekomen dat er eigenlijk geen goed nieuws meer over is waar de markt van kan opleven.''

Minder grimmig
De resultaten van de bedrijven uit de S&P 500-index zijn in het tweede kwartaal met 27,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Analisten voorspelden een daling van 36 procent.

Volgens analisten zijn de verwachtingen over de economie niet meer zo grimmig als aan het begin van het tweede kwartaal. Voor het derde kwartaal wordt een daling van 20,8 procent verwacht. ,,Ik denk niet dat we in het derde kwartaal verassingen krijgen zoals het afgelopen kwartaal'', aldus Hugh Johnson, bestuurslid van een Amerikaans adviesbureau.

Kostenbesparingen
Bedrijven deden het het afgelopen kwartaal vooral beter dan verwacht door forse kostenbesparingen en stimuleringsmaatregelen. ,,Veel van de euforie in het tweede kwartaal kwam door strategische kostenbesparingen'', stelt Alan Lancz, directeur van een Amerikaans adviesbureau. ,,De kostenbesparingen houden een keer op. Nu staan de bedrijven er goed voor, maar als er geen groei is dan kunnen we erg teleurgesteld raken.''

Tja, wat zal de beurs gaan doen?
Het bericht wekt de suggestie dat de beurs niet meer kan stijgen en waarschijnlijk zal dalen. Er is immers geen goed nieuws meer in aantocht of misschien moet ik zeggen minder slecht nieuws. De resultaten van de bedrijven zijn in het tweede kwartaal immers met 27,3 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Oké het is minder dan de verwachtte daling van 36 procent, maar om dat direct als goed nieuws te beschouwen! Bovendien is die verbetering een gevolg van de kostenbesparingen. De omzet en winst stijgen (nog) niet. Sterker nog, die dalen.

Op basis daarvan ben ik geneigd te denken dat we toch een stap terug moeten. De S&P is inmiddels al weer 52% gestegen vanaf de laagste stand (676) van dit jaar, terwijl het absolute verschil tussen de verwachting en de werkelijkheid in het tweede kwartaal 9% beter is. Oftewel, de bedrijven doen het relatief gezien 25% minder slecht dan verwacht.

Op basis van deze (rekenkundige) zekerheden gaat de beurs dalen. Maar zijn deze zekerheden ‘echte’ zekerheden of schijn zekerheden?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten